Yora Rienstra, management, Talent Kitchen

Yora Rienstra

Yora Rienstra is een cabaretière, actrice, presentatrice en radio DJ. Ze is presentatrice van het VARA-programma ‘Rambam’, maakte in 2021 voor de VPRO de documentaire ‘Ik deed aangifte tegen de minister van Onderwijs’ en is in 2022 te zien in ‘Half Holland Dakloos’. Ook is ze samen met Haroon Ali te beluisteren in de podcast ‘Opgewonden’.

Yora studeert in 2006 af aan de Amsterdamse Toneelschool en Kleinkunstacademie. Ze speelt o.a. bij de Theatercompagnie en het MUZtheater. Vanaf 2009 maakt ze vier solovoorstellingen: ‘Aan jou heeft het niet gelegen’, ‘We maken er wat van’, ‘Drukt haar Snor’ en ‘Eerlijk gezegd’. Alle voorstellingen worden lovend ontvangen, en Yora speelt ruim 100 keer per show in kleine en middelgrote zalen in Nederland. Vanaf januari 2017 speelt Yora in ‘PAAZ’, het solo-toneelstuk op basis van het gelijknamige boek van Myrthe van der Meer. In 2019 gaat ze met het de vervolg-show ‘UP!’ op tournee. In 2020 maakt ze samen met Noël van Santen de voorstelling ‘Je Moeder’.

Op 6 april 2009 wint Yora in De Kleine Komedie in Amsterdam het Concours om de Wim Sonneveldprijs. Ook wint ze de publieksprijs van het concours. In december 2009 verschijnt haar eerste CD getiteld ‘Aan jou heeft het niet gelegen’. Haar liedjes worden ook door anderen gezongen; Herman van Veen zingt één van Yora’s liedjes op zijn cd ‘Sprakeloos’

Yora is naast cabaretier en actrice ook radio DJ bij Radio 2. Tot 2015 presenteert ze het VARA programma ‘Ha! Die Yora’ en ‘Yora Haakt Aan’. Vanaf januari 2016 presenteert ze samen met Sander de Heer het VARA weekendprogramma ‘Yora en Sander, Sander en Yora’. Als voice-over is Yora te horen geweest voor onder meer Tele2, Raylex, Expedia, De Hackers en Espria.

Op tv is Yora te zien als presentatrice van het VARA-programma ‘Rambam’ en ‘AD Ochtendshow To Go’. In 2021 maakt ze voor de VPRO de documentaire ‘Ik deed aangifte tegen de minister van Onderwijs’ en in 2022 geeft ze mensen die te maken hebben met de oorzaken en gevolgen van de wooncrisis een podium in de vierdelige serie ‘Half Holland Dakloos’.

© Foto: Anne van Zantwijk