Teun van de keuken, management, talent kitchen

Teun van de Keuken

Teun van de Keuken is journalist, columnist, presentator en auteur. Als presentator van De Keuringsdienst van Waarde geeft hij kijkers wekelijks al seizoenen lang een kijkje in de wondere wereld van de voedselindustrie. Tevens maakt hij voor KRO-NCRV Pointer (hiervoor De Monitor) waarin hij maatschappelijke kwesties onderzoekt met behulp van de kennis, ervaringen en input van het publiek. Een eigentijdse vorm van journalistiek: crowdsourcing. Maatschappelijke thema’s als zorg, werk, veiligheid, onderwijs, duurzaamheid en wonen worden hierin door Teun aangesneden. Hiernaast heeft Teun begin 2021 het programma ‘De vuilnisman’ gemaakt waar hij in de wereld duikt achter ons afval.

Kritische vragen stellen zit in Teuns bloed. Eerdere programma’s die Teun maakte zijn De Slag om de Klerewereld: een undercover documentaireserie over de gang van zaken in de kledingindustrie, De Slag om Europa, het enige Nederlandse programma dat geheel aan Europa en Europese politiek is gewijd en De Slag om Nederland, een programma dat onderzocht of de burger nog iets te zeggen heeft in Nederland. Tevens is Teun de naamgever en initiatiefnemer van Tony’s Chocolonely.

Naast zijn presentatie werkzaamheden heeft Teun ook een vlotte en scherpe pen. Hij is columnist voor de Volkskrant en voorheen voor het Parool. Naast zijn columns, is Van de Keuken ook trots auteur van drie boeken. ‘Puur en Eerlijk’ is het eerste boek van Teuns hand. Het vrolijke verslag van een man die het goede probeert te doen in onze complexe wereld. Want Teun koopt niet graag knollen voor citroenen. Ook geen citroenen voor knollen overigens. Hij houdt er niet van om bij de neus te worden genomen dus hij dompelde zich voor het boek onder in vragen over het ware ‘Puur en Eerlijke’ leven. In 2018 verscheen De Supermarktsurvivalgids waarin de tegendraadse Teun de best denkbare reisleider is voor de supermarkt. Hij voert lezers langs de belangrijkste bezienswaardigheden op de afdelingen van de grootgrutter en vertelt ze waar ze de grootste gevaren kunnen verwachten. Tevens verscheen er in 2017 nog Goed Volk, een persoonlijk en indringend verhaal van een niet zo typische Amsterdamse jeugd.

Daarnaast is Teun samen met zijn goede vriend Gijs Groenteman de podcast ‘Teun & Gijs vertellen alles’ gestart, hier bespreken ze wat ze die week hebben meegemaakt, wat er in het nieuws gebeurt en alles wat ze bezielt. Iedere week komt er op dinsdag een nieuwe podcast online.