Splinter Chabot

Splinter Chabot is schrijver, programmamaker, presentator en politicoloog. Hij is auteur van de bestseller ‘CONFETTIREGEN’, presenteerde voor AVROTROS zijn eigen talkshow ‘SPLNTR!’, en is bij dezelfde omroep te zien in het programma ‘Ondertussen aan de Hofvijver’ waarin hij de renovatie van het Binnenhof volgt.

Splinter studeerde Politicologie en Theaterwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Naast zijn studie is Chabot van 2017 tot 2019 landelijk voorzitter van de JOVD, de politiek onafhankelijke jongerenorganisatie.

Daarna maakt deze politiek junkie in 2019 voor AVROTROS de televisieserie ‘SPLINTER, in de politiek’. Voor deze zesdelige serie interviewt Splinter verschillende politici over stress en de (on)mogelijkheid om jezelf te blijven in de politiek. Hierna volgen meer programma’s voor AVROTROS. Zo presenteerde hij in 2020 iedere zaterdagavond met Roos Moggré ‘Proost!’ NPO Radio 1 en maakte hij de programma’s ‘Splinter tussen de Regels’, ‘De Wereld van Morgen’, ‘Opium op Oerol’ en nu ‘Ondertussen aan de Hofvijver’. Tevens maakte hij drie seizoenen van zijn eigen talkshow ‘SPLNTR!’, waar hij jonge, spraakmakende en niet alledaagse gasten ontving uit de wereld van kunst, cultuur, politiek en media. In 2021 deed Splinter mee aan het 21ste seizoen van ‘Wie is de Mol?’. Voor de twee opvolgende seizoenen van het programma maakt Splinter de online videoserie ‘Niet de Mol’ waarin hij spreekt met de afvaller van iedere aflevering. Sinds 2024 presenteert Splinter naast Marlijn Weerdenburg het programma ‘MolTalk’.

Splinter is naast programmamaker en politicoloog ook schrijver. In het begin van 2020 verschijnt zijn debuutroman ‘CONFETTIREGEN’. Het boek wordt een bestseller, stond op de shortlist van de Hebban Debuutprijs en het Beste Boek voor Jongeren en wordt verfilmd door Michiel van Erp. In november 2020 verschijnt zijn tweede boek getiteld ‘Roze Brieven’ – een bundeling van de meest bijzondere, ontroerende, grappige, gekke, treurige en hoopvolle reacties die hij heeft ontvangen na de verschijning van ‘CONFETTIREGEN’, inclusief Splinter zijn reactie op deze brieven. In 2022 verscheen zijn boek ‘als de Hemel genoeg ruimte heeft’. Alle drie de boeken staan in de Regenboog Top 100 met CONFETTIREGEN op nummer 1. Samen met zijn gezin schreef Splinter in 2024 het Boekenweekgeschenk ‘Gezinsverpakking’.

Foto: Tom Cornelissen