Sofie van den, management, talent kitchen

Sofie van den Enk

Sofie van den Enk is journaliste, auteur en presentatrice, en onder andere bekend als één van de gezichten van de Keuringsdienst van Waarde. Naast haar werk voor televisie, schreef Sofie samen met Eva Munnik de boeken ‘De Melkfabriek’ en ‘De Schoolfabriek’. Tevens is ze ambassadrice van Edukans.

Na een studie Amerikanistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen, een stage bij Max Westerman in New York en een stormachtig jaar op het cabaretpodium als onderdeel van het cabaretduo ‘Anne Jan en Sofie’ (waarvoor ze onderscheiden wordt met de eerste prijs op het prestigieuze Camerettenfestival), besluit Sofie haar pijlen op de journalistiek te richten.

De journalistieke carrière van Sofie begint bij RTV Utrecht in 2006, waar ze als verslaggever aan de slag gaat. In 2008 neemt haar carrière een vlucht, wanneer ze door ‘De Wereld Draait Door’ wordt gevraagd als Jakhals. Het levert haar een (dagelijkse) rubriek in de reguliere DWDD uitzending op. Ondertussen blijft Sofie werkzaam voor RTV Utrecht en wordt ze genomineerd als jong presentatietalent voor de journalistieke Philip Bloemendal Prijs, welke ze weet te winnen. “Sofie is alert, ad rem, geestig en naturel met een aangenaam soort ironie en een vaak sprankelende presentatie in geïmproviseerde en toch voortreffelijk geformuleerde zinnen”, luidt het juryrapport.

Sinds 2009 is Sofie werkzaam voor de KRO-NCRV, waar ze het jonge vrouwelijke talent vertegenwoordigd. Sofie is als presentatrice te zien in programma’s zoals ‘Ouders Hebben Geen Seks’, ‘Geld Speelt Geen Rol’,‘Hints’, ‘De Rekenkamer’, ‘Ouders Uit De Kast’ en ‘Puberruil Z@pp’. Ook is Sofie in 2014 de winnaar van het populaire programma ‘Wie Is De Mol?’. 

Naast haar werk voor televisie, heeft Sofie samen met Eva Munnik de boeken ‘De Melkfabriek’ (2016) en ‘De Schoolfabriek’ (2018) geschreven. Tevens is ze ambassadeur van Edukans. Sofie is jarenlang columnist geweest voor het blad ‘Ouders Van Nu’ en voor het vrouwenblad ‘Opzij’. Tot slot heeft ze een eigen radioshow gehost op 3FM samen met Paul Rabbering, getiteld ‘PS Radio’.

© Foto: Stijn Ghijsen