Sofie van den, management, talent kitchen

Sofie van den Enk

Sofie van den Enk is journaliste en presentatrice. Ze is één van de gezichten van de Keuringsdienst van Waarde. Naast haar werk voor televisie, schreef Sofie samen met Eva Munnik het boek De Melkfabriek en De Schoolfabriek. Tevens is ze ambassadrice van Edukans.

Voorheen was Sofie te zien als presentatrice van onder andere De Vergelijkers, De Rekenkamer, De Medicijnmannen, Ouders uit de Kast, Me Jane You Tarzan, Eureka, Eilanders en Puberruil Z@pp. Op de radio was zij te horen als presentatrice op 3FM van PS Radio dat ze samen met Paul Rabbering maakte en op Radio 2. In 2014 won ze Wie Is De Mol?. Daarnaast is Sofie jarenlang columnist geweest voor het blad Ouders Van Nu en voor het vrouwenblad Opzij.

Sofie haar televisie carrière begon in 2006 toen ze aan de slag ging als verslaggeefster en presentatrice bij RTV Utrecht. In 2008 neemt haar carrière een vlucht, als ze wordt gevraagd voor de Jakhalzen van De Wereld Draait Door. Ondertussen blijft Sofie werkzaam voor RTV Utrecht en wordt ze als eerste presentatrice van een regionale zender genomineerd voor de journalistieke Philip Bloemendaal Prijs. Ze sleept hem in de wacht. “Sofie is alert, ad rem, geestig en naturel met een aangenaam soort ironie en een vaak sprankelende presentatie in geïmproviseerde en toch voortreffelijk geformuleerde zinnen”, aldus het juryrapport.

Tijdens haar studie Amerikanistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen stond Sofie op de planken als onderdeel van het cabaret duo Anne Jan en Sofie. De twee winnen het prestigieuze cabaretfestival Cameretten. Sofie loopt naast haar studie stage bij Max Westerman, waar ze de journalistiek leert kennen. Sinds 2009 is ze werkzaam voor de KRO-NCRV, waar ze al te zien was in de programma’s Ouders hebben geen seks, Geld speelt geen rol en Hints.

© Foto: Stijn Ghijsen