Sinan Can, talent kitchen, management

Sinan Can

Sinan Can is programmamaker, onderzoeksjournalist en documentairemaker bij BNNVARA. Begin 2020 was Sinan te zien in het drieluik ‘De Lokroep’ waarin hij de kijker meeneemt in de geschiedenis van de radicale islam in Nederland. Hij is daarnaast geregeld als deskundige te zien bij diverse talkshows zoals Jinek, DWDD en OP1 om te praten over oa internationale conflicten, vluchtelingenproblematiek, het Midden-Oosten, Turkije en terreur. In 2020 heeft Sinan, in het kader van 75 jaar vrijheid, diverse vrijheidscolleges gegeven.

Na zijn studie journalistiek in Tilburg werkte Can respectievelijk voor CNN Turk in Istanboel, De NMO en de NTR. Na het opdoen van deze uiteenlopende ervaringen werkte hij zes seizoenen achter elkaar voor het onderzoeksprogramma Zembla van de VARA, waarmee hij voor één aflevering zelfs de onderzoeksjournalistieke prijs De Loep wint. Vanaf 2011 maakt Can documentaireseries voor BNNVARA. In 2011 verschijnt Tien Jaar Na 9/11 en in 2013 de serie Uitgezet waarmee hij de Clara Wichmann Penning wint. In 2015 maakt Can Bloedbroeders waarin hij de Armeense genocide onderzoekt en genomineerd wordt voor de IDA Awards in Los Angeles. In 2016 verschijnt zijn drieluik De Arabische Storm over de gevolgen van de Arabische Lente en tevens de serie Onze missie in Afghanistan. In 2017 maakt hij het tweeluik In het spoor van IS waarmee hij genomineerd wordt voor de Zilveren Nipkowschijf en in 2018 portretteert hij de ellende van kinderen van jihadgangers in De verloren kinderen van het kalifaat. Begin 2019 was Sinan te zien als deelnemer van het programma Wie Is De Mol?. Voor zijn televisiewerk ontvangt Sinan in 2016 de ereprijs Journalist voor de Vrede.

Naast zijn televisiewerk schrijft Sinan ook achtergrondverhalen en boeken bij zijn series. Zo publiceert hij bij twee van zijn documentaireseries de volgende boeken: Bloedbroeders (UnieboekSpectrum) en De Arabische Storm (Lebowski). In november 2019 lanceerde hij het platform ‘Synaps’ voor buitenlandjournalistiek.

© Foto: Mischa Schoemaker