rik van de westelijken, presentator, journalist, management, talent kitchen

Rik van de Westelaken

Rik van de Westelaken is journalist, presentator en programmamaker. Hij presenteert voor AVROTROS het actualiteitenprogramma EenVandaag en het populaire programma Wie is de mol?.

Rik begon in 1995 zijn tv-carrière bij de Amsterdamse Stadszender AT5 als redacteur, verslaggever en presentator. Na drie jaar maakte hij de overstap naar het NOS-Journaal. Rik is zeventien jaar lang verbonden geweest aan de NOS. Hij volgde in die periode onder meer training bij het Reuters Institute in Londen en liep een korte stage bij CNN. Hij deed een aantal keer verslag van speciale uitzendingen van de NOS zoals het huwelijk en de inhuldiging van koning Willem-Alexander, de Paralympische Spelen in Peking 2008, het Bevrijdingsdag concert en de dag van Nationale rouw na het neerstorten van vlucht MH17. Ook was Rik incidenteel gastdocent op de School voor Journalistiek in Utrecht.

Na zijn tijd bij het journaal maakte Rik een overstap naar Net5. Daar presenteerde hij Peking Express en de reportagereeks Rik Over de Grens. Hiervoor reisde hij de hele wereld over en bezocht hij groepen mensen die, soms vrijwillig, soms noodgedwongen, een opmerkelijk leven leiden.

In 2015 was Rik een van de kandidaten van Wie Is De Mol seizoen 15 waar hij als winnaar eindigde. Begin 2016 presenteert hij vervolgens Moltalk met Viviënne van den Assem als sidekick. Daarnaast zat Rik in de jury voor de Gouden Strop (2012) en de Jos Brink prijs voor homo-emancipatie (2013 – 2015). In 2014 was hij de stem van het luisterboek ‘Oud worden zonder het te zijn’ van Rudy Westdorp.

© Foto: Ruud Baan