Milouska Meulens

Milouska is presentatrice, moderator en schrijfster. Voor BNNVARA presenteert ze Vroege Vogels, en in de documentaire ‘Boter, kaas noch eieren’ vertelt ze over haar veganistische levensstijl. Voor het tijdschrift Genoeg schrijft ze columns over (h)eerlijk en duurzaam leven, en voor Stichting WeConnect, OneWorld en de Nationale Kinderherdenking is ze bestuurslid.

Als kind is het voor Milouska al duidelijk dat ze de journalistiek in wil: “Als kind was ik bijna bezeten door het ANP nieuws op de radio. Ik nam delen op en probeerde dan precies hetzelfde na te zeggen om vervolgens mijn eigen ANP- nieuwsberichten te tikken”. Tijdens haar studie Journalistiek aan de Hogeschool van Utrecht, loopt ze stage bij het toenmalige actualiteitenprogramma ‘Middageditie’ van de VARA, waar ze ervaring opdoet met het voorbereiden van studiogesprekken en het monteren van filmpjes. Deze vaardigheden komen goed van pas wanneer ze na haar studie voor een jaar naar Curaçao vertrekt, om voor de krant te schrijven en voor de zender TeleCuraçao de teksten en verslaggeving te verzorgen.

Wanneer ze na een jaar terugkeert in Nederland, gaat ze aan de slag als researcher bij het televisieprogramma ‘Zembla’. Vanaf deze plek hoort ze via via dat er bij het Jeugdjournaal een vacature is voor presentator. Ze besluit hiervoor te solliciteren, en wordt niet veel later als presentator gevraagd. De gevarieerde manier van werken bij het Jeugdjournaal ligt Milouska wel: op een gemiddelde werkdag is zij aan het schrijven, plannen, researchen, monteren en presenteren. In 2006 doet Milouska mee met populaire spelprogramma ‘Wie Is De Mol’.

Milouska beschouwt haar verslaggeving tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2008 als een van de hoogtepunten van haar carrière. Dat ze in Washington is geweest toen Barack Obama gekozen werd, vindt ze erg bijzonder. Haar deelname aan het Nationaal Comité, dat het zilveren regeringsjubileum van koningin Beatrix heeft voorbereid, zal haar ook nog lang bijblijven. Daarnaast is ook de reis die ze naar Haïti maakte voor ‘Serious Request’ grote indruk op Milouska gemaakt.

In de zomer van 2012 fungeert Meulens als inval-presentator bij het NOS Journaal. Op 23 juli 2015 presenteert ze voor de laatste keer het Jeugdjournaal. Na vijftien jaar neemt ze afscheid en keert ze terug naar de VARA waar ze Janine Abbring opvolgt als presentatrice van het natuurprogramma ‘Vroege Vogels’, waar natuur en milieu in het middelpunt staan. In februari 2015 presenteert Milouska het Megaspektakel van Kinderen voor Kinderen, en sinds september 2016 presenteert ze het journalistieke reportageprogramma ‘Groen Licht’, waar wekelijks groene feiten en fabels worden besproken.