Maurice Lede

Maurice Lede is programmamaker en presentator. Hij is één van de gezichten van het bekende BNN-programma 3 Op Reis, waarvoor hij de hele wereld over reist. Eerder presenteerde hij ook het zuster-programma 3 Op Reis Midweek, De Nationale Reistest, Trippers en in 2018 Serious Request voor NPO 3.

Voor zijn overstap naar BNNVARA was Lede werkzaam voor de NTR waar hij presentator was van Het Klokhuis en programma’s voor Zapp (o.a. Zapp Music Challenge, Zapp Missie en Zapp Your Planet) en NTR SchoolTV. Ook was hij eerder voor NTR actief rondom evenementen als de Top2000 en de Uitmarkt, uitgezonden op Cultura.

In 2014 maakte hij de documentaire Wrakstukken, precies 25 jaar nadat de SLM-vliegtuigramp in Suriname plaatsvond. Hierbij vonden 176 mensen de dood, waaronder zijn neef Andy Scharmin, talentvol profvoetballer, en twee tantes. Nooit eerder sprak Maurice met zijn familie over de ramp en de gevolgen. 25 jaar later vond hij het tijd voor een persoonlijke documentaire waarin hij het spoor van de tragische gebeurtenis volgt en voor het eerst met zijn familie terugkeert naar Suriname.

Maurice Lede studeerde rechten aan de Vrije Universiteit te Amsterdam. Naast zijn studie hield hij zich intensief bezig met video en televisie. Zo werkte Maurice Lede voor Ilse Media als reporter en producer en ging hij bij Eyeworks aan de slag als formatontwikkelaar en social media editor. Voor de regionale omroep Regio22 heeft hij twee programma’s ontwikkeld en bij elkaar ongeveer 200 reportages gemaakt voor vier verschillende programma’s. Dankzij zijn veelzijdige ontwikkeling en presentatie ervaring kunnen we in de toekomst veel verwachten van dit ambitieuze talent.

© Foto: BNNVARA/3 op Reis