Kees van der Spek

Kees van der Spek is presentator, (misdaad)journalist en podcastmaker. Vanaf maart 2022 is hij wekelijks op RTL te zien in een nieuw seizoen van ‘Kees van der Spek: Oplichters Aangepakt’. Ook is hij te beluisteren in de podcast ‘Partners in Crime (met Kees van der Spek)’.

Na een aanzienlijk deel van zijn jeugd in het buitenland te hebben doorgebracht (o.a. in Israël, Duitsland, Suriname en Burundi), verhuist Kees op zijn zeventiende naar Nederland, waar hij aan de Europese School in Bergen zijn VWO-diploma behaalt. Na onder andere voor het Alkmaars Persbureau en het Algemeen Dagblad te hebben gewerkt, maakt Kees in 1996 de overstap naar de televisie. Hij gaat werken voor het programma ‘Peter R. de Vries, misdaadverslaggever’, waar hij als bureaudirecteur start en later als verslaggever en regisseur aan de slag gaat. Kees is jarenlang de rechterhand en verslaggever-regisseur van Peter R. de Vries, en samen werken ze aan talloze onthullende onderzoeken naar moorden, verdwijningen en oplichtingspraktijken. Samen winnen ze in 2008 een Emmy Award voor de reportage (ruim 7 miljoen kijkers) over Joran van der Sloot en zijn vermeende betrokkenheid bij de verdwijning van Natalee Holloway.

In 2013 krijgt Kees zijn eigen programma op SBS6 getiteld ‘Oplichters In Het Buitenland’ (2013 – 2018). Voor het programma laat Kees zich vrijwillig oplichten in populaire vakantiebestemmingen. Aan de hand van eigen ervaringen en verhalen van gedupeerden, gaat hij op zoek naar de oplichters en waarschuwt hij toeristen waar ze tijdens hun vakantie op moeten letten. Naast ‘Oplichters In Het Buitenland’ is Kees ook te zien in de programma’s ‘Graf Zonder Naam’ (2015, 2016), ‘Moord Of Zelfmoord’ (2018, 2019) en ‘Oplichters Op Het Internet’ (2018). Ook doet hij in 2015 mee aan het het vijftiende seizoen van ‘Expeditie Robinson’.

Naast programmamaker is Kees ook auteur. Hij heeft twee boeken uitgebracht: het boek ‘Achter de schermen bij Peter R. de Vries’ in 2008, over zijn werkzaamheden met Peter, en het boek ‘Achter De Schermen Bij Oplichters In Het Buitenland’ in 2016.

In 2018 tekent Kees een contract bij RTL. In 2019 is hij te zien ‘Kees van der Spek Ontmaskert’ (2019) en ‘Kees van der Spek: Oplichters Aangepakt’ (2019 – heden), waar hij met een verborgen camera op zoek gaat naar oplichters, fraudeurs, dieven, afpersers en andere criminelen. Hiervoor bezoekt hij grimmige locaties en loopt hij zelf veel risico.

Vanaf eind 2021 is Kees wekelijks te beluisteren in zijn podcast ‘Partners in Crime (met Kees van der Spek)’. In de podcast gaat hij in gesprek met vakgenoten over de wereld waarvan zij verslag doen, en bespreekt met hen de hoogte- en dieptepunten in hun carrière. Voor de podcast heeft Kees ook gesproken met Peter R. de Vries, kort voor de aanslag op zijn leven. Een special met dit gesprek is te bekijken via Videoland, getiteld ‘Het Laatste Interview met Peter R.’.