Jojanneke van den Berge

Jojanneke van den Berge is journaliste, presentatrice en documentairemaakster. Ze maakte o.a. de spraakmakende documentaires ‘Jojanneke in de Prostitutie’ en ‘Jojanneke uit de Prostitutie’, en is anchor van het actualiteitenprogramma ‘EenVandaag’. 

Jojanneke studeert af op Nieuws en Informatie en Internationale Ontwikkelingsstudies aan de Universiteit van Amsterdam. Tijdens haar afstudeerscriptie doet ze onderzoek naar de redenen dat hoogopgeleide jongvolwassenen zich steeds meer afkeren van het nieuws en hoe dat proces omgekeerd kan worden – een vraagstuk dat nog altijd een belangrijke rode draad vormt in haar werk als journalist.

Ze start haar journalistieke werk bij de geschreven pers. Ze maakt verzorgt grote reportages en interviews voor opinieblad ‘HP/DeTijd’ en schrijft voor het blad een dubbel-column samen met schrijver Thomas Blondeau. In ‘Dagblad de Pers’ vult ze jarenlang een eigen rubriek met journalist Mark Koster in ‘De Wereld Volgens Koster en Jojanneke’. In 2013 wordt haar eerste korte verhaal gepubliceerd door uitgeverij Prometheus, in de verhalenbundel ‘Hard en Teder’.

Haar tv-carrière begint bij omroep PowNed waar ze als verslaggever aan de slag gaat, radio maakt, het crime programma ‘PowLitie’ presenteert en op Ibiza het zesdelige programma ‘House Ibiza’ opneemt. In 2012 presenteert ze gedurende één week het televisieprogramma RTL Boulevard, in 2013 is ze te zien in het RTL-programma ‘Wat vindt Nederland?’ samen met co-host Jack Spijkerman en presenteert ze ‘De Grote Improvisatieshow’. Daarnaast is ze met enige regelmaat als tafeldame in ‘De Wereld Draait Door’ te zien.

Het talent van Jojanneke valt op; in 2011 wordt ze genomineerd voor de Televizier-ring Talent Award. In 2013 wordt ze in De Volkskrant door tv-prominenten als één van de drie meest veelbelovende televisietalenten verkozen.

In 2015 maakt Jojanneke voor de EO de spraakmakende vierdelige documentairereeks ‘Jojanneke in de Prostitutie’, waarvoor ze zich twee jaar lang in de wereld van prostitutie en mensenhandel begeeft, en waarin ze wantoestanden binnen de prostitutie aan de kaak stelt. De documentaireserie krijgt in 2021 een vervolg met de titel ‘Jojanneke uit de prostitutie’, waar, in de vierde en laatste aflevering, te is zien hoe het Openbaar Ministerie een online lokprofiel inzet als strafvorderlijk opsporingsmiddel om mensenhandel en jeugdprostitutie tegen te gaan.

In 2016 wordt Jojanneke als anchor van het actualiteitenprogramma ‘EenVandaag’ gevraagd, waar ze tot de dag van vandaag werkzaam is.