Johan Fretz

Johan Fretz is cabaretier, columnist en schrijver. Hij is zaterdagcolumnist voor het Parool, schrijft maandelijks voor de LINDA, en is auteur van de roman ‘Onder de Paramariboom’. 

Na te zijn afgestudeerd aan de Amsterdamse Toneelschool en Kleinkunstacademie, maakt Johan, samen met Marcel Harteveld, in 2012 de voorstelling ‘Fretz 2025: Revolte’, gebaseerd op zijn debuutroman ‘Fretz 2025’. Het boek vertelt het verhaal van een jonge idealist die ernaar streeft om in 2025 de nieuwe minister-president van Nederland te worden.

Drie jaar na hun eerste voorstelling, toeren de twee heren nogmaals als cabaretduo door heel Nederland. Hun show wordt door Trouw, de Volkskrant en de Theaterkrant bekroond met vier sterren en krijgt lovende recensies, waaronder ‘Filosofisch sterk’, ‘Buitengewoon geestig!’ en ‘Een verademing in de nieuwe generatie cabaretiers’.

Tijdens de verkiezingsperiode treedt Johan meerdere keren op bij Pauw & Jinek met zijn voordracht ‘De Verkiezingen’, waarmee hij elke uitzending afsluit. Daarnaast is hij ook bekend van het NPO2 programma ‘De Nieuwe Wereld’ van IKON – een programma over kunst, cultuur en mensenrechten.

In maart 2018 begint Johan aan zijn solodebuut in het theater. In zijn eigen nieuwe show ‘De Zachtmoedige Radicaal’, legt hij een gepolariseerd Nederland op het hakblok. In 2018 komt ook zijn tweede roman ‘Onder de Paramariboom’ uit. Hierin vertelt hij het verhaal van een hilarische en ontwapenende roadtrip door Suriname. Over een zoektocht naar roots en identiteit wanneer je een dubbelbloed bent, maar bovenal over de verzoening tussen een moeder en een zoon. 

Zijn debuutroman ‘Fretz 2025: Revolte’ wordt genomineerd voor ‘De Bronzen Uil’, voor beste Nederlandstalige debuut. Met zijn tweede roman ‘Onder de Paramariboom’, wint hij de ‘Boekhandelsprijs 2019’. De solovoorstelling van dit boek, wordt genomineerd voor ‘Neerlands Hoop’ – een belangrijke cabaretprijs. 

Als columnist schrijft Johan wekelijks voor het Parool, nadat hij eerder voor de Volkskrant werkte en schrijft hij maandelijks een column voor LINDA. Verder is hij een veelgevraagde stemacteur, en spreekt hij in voor onder andere Eneco.