Joel broekaert, journalist, management, talent kitchen

Joël Broekaert

Joël Broekaert is programmamaker en restaurantrecensent voor NRC. Zijn culinaire interesse brengt hem verder dan nationale en internationale toprestaurants. Het gaat hem niet alleen om wat er op het bord ligt, maar ook waar het vandaan komt en hoe het daar terecht is gekomen. Dit onderzoekt hij dan ook in het tweede seizoen van zijn serie De Smaak van Joël die in de zomer van 2019 werd uitgezonden. In 2020 gaat Joël het theater in met zijn show ‘Proefles met Joël Broekaert’ waarin hij de bezoekers meeneemt op reis langs de vijf basissmaken en ontelbare aroma’s die wij als mensen kunnen onderscheiden. Niet alleen in woord en beeld, maar vooral door samen te proeven.

Joël komt echter uit een andere hoek, hij heeft Geschiedenis en Journalistiek gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam. Zijn journalistieke carrière begon als stagiair bij Vrij Nederland. Later liep hij stage bij Amerika-correspondent Erik Mouthaan van RTL Nieuws te New York.

Na zijn studies werkte Joël tijdelijk als economie-correspondent in New York voor de NRC. In 2010 begon Joël als redacteur binnenland bij nrc.next. Sinds 2012 heeft hij zich gespecialiseerd als voedseljournalist. Nu schrijft hij columns voor Vrij Nederland en recenseert restaurants in Nederland voor NRC Handelsblad. Daarnaast maakt hij jaarlijks met Vrij Nederland een kookboekenspecial.

Sinds november 2018 houdt Joël zich ook bezig met presenteren. Hij heeft zijn eigen programma bij KRO-NCRV. In het eerste seizoen van ‘De 5 smaken van Joël’ vloog hij de hele wereld over om antwoord te geven op prangende etensvragen. In 2016 werd Joël tweede bij het KRO-NCRV Programma De Slimste Mens.