Jaïr Ferwerda

Jaïr Ferwerda is presentator en programmamaker. Hij begon zijn journalistieke loopbaan in 1999 bij de toen beginnende talkshow van Barend en Van Dorp. Hij bleef er tot het einde, leerde de kneepjes van ’t vak van Frits en Henk en maakte er als redacteur en verslaggever verschillende WK’s, EK’s en Olympische Spelen mee. In 2020 maakte Jaïr samen met Eva Jinek de overstap naar RTL en maakt hij daar nu zijn dagelijkse items niet alleen voor JINEK, maar ook voor de latenight programma’s Beau en Humberto.

Na Barend en Van Dorp ging Jaïr in 2006 samenwerken met Wilfried de Jong. Met hem en Hugo Borst maakte hij onder andere de serie ‘Over vader en zonen’ voor de VPRO. In 2007 belde zijn vriend Frits Barend, dat ze iets nieuws gingen beginnen. Dat werd de tv zender Het Gesprek. Voor de zender maakte hij een aantal jaar het programma ‘Het Binnenhof van Jaïr’. Toen in 2010 een einde kwam aan het Gesprek begon Jaïr voor zichzelf. Hij bedacht en maakte 10 politieke documentaires voor de AVROTROS. Voor de KRO NCRV presenteerde hij het programma de Rekenkamer.

In NRC Handelsblad had Jaïr jarenlang een vaste societyrubriek en was hij voor de krant de stuwende kracht achter de ‘Nacht van NRC’. Ook maakte Jaïr met Sven Kockelmann het programma ‘Oog in oog’. In 2016 startte hij samen met Jeroen Smit en Sander Heijne een bedrijf, de journalistieke startup ‘Verhalenmarkt’. 2017 was het jaar van de landelijke verkiezingen en het jaar dat Jaïr begon met zijn dagelijkse rubriek in de talkshow van Eva Jinek op NPO1.

Hij laat op een originele en typische manier de andere kant zien van het politiek bedrijf in Den Haag. Iedereen van Kuzu tot Wilders komt in zijn items aan bod. Ook reist hij voor het programma het hele land door om op zijn manier verslag te doen voor de talkshow. Voor NPO1 maakte hij in 2019 de serie ‘Jaïr in Goed Gezelschap’, waarin hij in het leven dook van succesvolle Nederlandse ondernemers.

In 2021 verscheen de serie ‘Hai Society’ van Jaïr bij RTL4 over vermogende Nederlanders in het buitenland.

 

.