Ikenna Azuike

Ikenna Azuike (1979) begon zijn carrière als advocaat, en is nu een veelgevraagd journalist, presentator, spreker en filmmaker. Als documentaire- en programmamaker heeft hij meerdere titels op zijn naam staan als What’s Up Africa (BBC), Planet Nigeria (BNN VARA) en The Post-Racist Planet (VPRO Tegenlicht).

Ikenna is van Nigeriaans Britse afkomst. Op zijn achtste verhuist hij met zijn gezin van Nigeria naar Engeland, waar hij rechten studeert. Na het afronden van zijn studie werkt hij als advocaat in Londen en Singapore (Shearman & Sterling LLP), Amsterdam (Clifford Chance) en New York (Shearman & Sterling). In 2008 verhuist hij definitief naar Amsterdam.

In Amsterdam besluit Ikenna het roer om te gooien; samen met zijn vrouw Mette zet hij de ‘Strawberry Earth Foundation’ op. Tot de dag van vandaag zet het creatief bureau zich in voor duurzaamheid, en een eerlijke, groene wereld. Ook start Ikenna met het YouTube kanaal ‘What’s Up Africa’: in deze satirische nieuwsshow levert hij commentaar op actuele Afrikaanse onderwerpen en speelt hij karikaturale typetjes, zoals een corrupte dictator of een evangelische priester. De content wordt door de BBC opgepikt en wekelijks op BBC World News uitgezonden. De show trekt 10 miljoen kijkers per aflevering. Ook op social media is Ikenna’s kanaal populair; op Facebook heeft Ikenna’s show nog altijd ruim een half miljoen volgers.

Naast (sociaal) activist is Ikenna ook programma- en documentairemaker: sinds 2017 heeft hij zijn eigen bedrijf Jollof Rice Productions B.V. waarmee hij o.a. voor BNNVARA de 6-delige reisserie ‘Planeet Nigeria’ maakte, en voor de VPRO de documentaire ‘Tegenlicht: De Post-Racistische Planeet’. Naast zijn werk als journalist is hij de voorzitter van de nieuwe stichting van De Correspondent: The Correspondent Foundation.

Ikenna is een veel gevraagd host bij zowel nationale als internationale evenementen, waarbij hij enthousiast en met zijn kenmerkende ontwapende gevoel voor charme iedereen die bij hem op het podium komt, van politici tot directieleden, activisten en studenten interviewt. Zo heeft Ikenna al op verschillende evenementen als spreker en host gestaan zoals het World Circulair Economy Forum 2021, het Climate Adaptation Summit 2021, Deloitte’s Future of Food Summit 2021, Effectory’s World Class Workplace award show en andere evenementen van het Ministerie van Buitenlandse zaken in Nederland en in de UK.