Eva Jinek

Eva Jinek is journalist en presentatrice, en iedere werkdag te zien in haar eigen talkshow ‘JINEK’ op RTL4, waarin ze door middel van een ongedwongen sfeer en met doortastende journalistieke aanpak samen met haar gasten de actualiteiten bespreekt. In 2021 is haar boek ‘Droom Groot’ verschenen; een interviewbundel met vrouwen die Eva als voorbeelden beschouwt. In 2022 maakt Eva voor Videoland de serie ‘De Wereld van Eva’, daarin spreekt ze in drie afleveringen ze over intieme zaken die komen kijken bij het moederschap anno 2022.

De in Tulsa, Oklahoma, geboren Eva groeit op in Washington DC en verhuist op haar elfde naar Nederland. In 1997 start ze met haar studie Amerikaanse geschiedenis aan de Universiteit Leiden. Eva’s journalistieke carrière begint na haar studie op de buitenlandredactie van de NOS. In 2008 wordt ook haar talent vóór de camera ontdekt en start ze met de presentatie van het NOS Journaal en verschillende actualiteitenrubrieken. Eva doet samen met Philip Freriks verslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen en verzorgt de centrale presentatie tijdens de daaropvolgende inauguratie van Barack Obama.

In 2011 gaat Eva aan de slag bij WNL. Hier presenteert ze haar eigen talkshow ‘Eva Jinek Op Zondag’ en ‘Vandaag De Dag’ met Merel Westrik. Daarnaast schrijft Eva wekelijks voor de weekendbijlage van de Telegraaf en presenteert ze het radioprogramma ‘Met Het Oog Op Morgen’. In 2013 maakt ze de overstap naar de KRO-NCRV, waar ze programma’s maakt als ‘JINEK’, ‘Eén op Eén’ met Sven Kockelmann en ‘Brandpunt Profiel’. In 2017 en 2019 presenteert ze samen met Jeroen Pauw het programma ‘Pauw & Jinek: De Verkiezingen’.

In 2016 gaat Eva voor het programma ‘De Verenigde Staten van Eva’ terug naar haar geboorteland. In de documentaireserie maakt ze, in aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016, een roadtrip van de west- naar de oostkust. Voor het tweede seizoen in 2017 gaat ze nogmaals terug en volgt ze, gedurende het eerste presidentiële jaar van Trump, zowel voor- als tegenstanders van Trump.

In 2017 wordt Eva benoemd tot ‘omroepvrouw van het jaar 2017’ en mag ze de Zilveren Televizier Ster in ontvangst nemen voor beste presentatrice. In 2018 wint ze de prestigieuze Sonja Barend Award.

In het najaar van 2019 wordt bekend gemaakt dat Eva de overstap naar RTL maakt, waar ze tot de dag van vandaag ‘JINEK’ presenteert.

Foto: RTL