Cornald Maas, Talent kitchen, management

Cornald Maas

Cornald Maas is presentator, programmamaker en auteur. Hij is al sinds 1993 professioneel betrokken bij het Eurovisie Songfestival waar hij sinds 2004 het commentaar verzorgt. Ook in 2021 waar het songfestival in Rotterdam plaatsvindt is Cornald actief betrokken als commentator. De Nederlandse songfestivalzege in 2019 heeft Cornald geïnspireerd om de documentaire ‘De weg naar de winst’ te maken. Hierin werpt hij als tv-commentator van het festival zijn blik op de manier waarop de eerste Nederlandse Eurovisie-overwinning in 44 jaar tot stand kwam.

Tevens maakt Cornald voor AVROTROS het programma Volle Zalen waarvoor hij gedurende een langere periode theatericonen op weg naar een voorstelling volgt. Dat deed hij in eerdere seizoenen al met o.a. Herman Finkers, Alex Klaasen, Thomas Acda, Wende Snijders, Paul van Vliet en Simone Kleinsma. Daarnaast presenteert Cornald al tien jaar, live vanaf het theater- en muziekfestival ‘Oerol’, Opium op Oerol en is hij sinds 2018 bestuurslid van de VandenEnde Foundation.

Cornalds inspanningen om jarenlang theater op primetime tv te brengen blijven niet onopgemerkt. In 2018 ontvangt hij tijdens het Gala van het Nederlandse Theater namens ACT, de belangenorganisatie voor acteurs, de ACT Award. Hij ontving die award vanwege zijn enorme liefde voor het ambacht van acteur. “Zijn oprechte interesse en passie voor acteurs vertaalt zich al jarenlang in interviews waarin acteurs open zijn en zich gehoord voelen. Cornald is als geen ander geïnteresseerd in hoe een rol tot stand komt. Het zweet in de repetitieruimte, de zenuwen in de kleedkamer, de tranen bij een première; het liefst is hij overal bij. Cornald geniet van kleinkunst, theater, musical en cabaret en draagt dit uit in alles wat hij doet.” Dit doet hij dan ook al jaren in Volle Zalen en voorheen in Opium. Ook maakte hij een vijfdelige documentairereeks over Toon Hermans.

Nadat Cornald in Leiden de studie Nederlandse taal- en letterkunde afrondde vond hij werk bij de Volkskrant. Hij schreef onder andere voor het kunstkatern en recensies over kinder- en jeugdliteratuur. Een aantal jaren later, in 2006 en 2007 schreef hij voor Volkskrant Magazine de serie ‘Trotse ouders’. Voor het tijdschrift LINDA schreef hij de serie Verlies waarin hij bekende en minder bekende Nederlanders vragen stelt over de gevolgen van de dood van een dierbare.

Daarnaast schreef Cornald ook boeken. Titels als ‘Op de helft’, ‘Over de helft’, ‘Nou en wow!, ‘Roem in Nederland’ en ‘Uit elkaar’ zijn afkomstig van de schrijver. In het najaar van 2013 verscheen het boek ‘Verlies’, een bundeling gesprekken met nabestaanden over hun dierbare overledenen. In het najaar van 2018 verscheen zijn nieuwe boek ‘Ach kind toch, een verhaal van moeder en zoon’, waarbij hij het leven schetst van zijn moeder aan de hand van honderden brieven die zij hem schreef.

Zijn werk blijft niet beperkt tot het papier. Zo was hij als redacteur betrokken bij ‘De schreeuw van de Leeuw’ in samenwerking met Paul de Leeuw. Ook werkte hij samen met Sonja Barend aan het programma ‘Sonja op Zaterdag’ en met Philip Freriks en Leoni Jansen aan het programma ‘Lopend vuur’. Tot slot was hij ook eindredacteur van het programma ‘De plantage’ in samenwerking met Hanneke Groenteman.

Ook jureren blijkt bij Maas in het bloed te zitten. Zo fungeerde hij als jurylid bij de Nederlandse nationale finales van het songfestival van 1998, 2003 , 2004 en 2005 en was hij jarenlang juryvoorzitter van de Musical Awards. In het verleden verscheen hij ook als jury bij Nipkowschijf en de Woutertje Pieterseprijs. Maas is nu al weer enkele jaren juryvoorzitter van de Canal Parade in Amsterdam.

© Foto: Ruud Baan