Astrid Sy

Astrid Sy (1987) is schrijver, historicus en presentator. Ze is de vaste presentatrice van het NTR-geschiedenisprogramma Andere Tijden. Daarnaast is ze een veelgevraagd spreker en moderator, o.a. voor culturele instellingen als Felix Meritis en het Rijksmuseum. Astrid maakte met het rijksmuseum een podcast over een nieuwe tentoonstelling en presenteerde een interactieve schoolplaat van het VOC-schip van het Scheepsvaartmuseum. Herfst 2022 host en modereert Astrid in de Nacht van de geschiedenis 3 panelgesprekken met wetenschappers en journalisten over de oorlog in Oekraïne vanuit historisch perspectief.

Astrid richt zich graag op volwassenen, maar ook op kinderen of jongvolwassen publiek. Naast haar werk als presentator is Astrid gespecialiseerd in de Holocaust en de Tweede Wereldoorlog. Als onderzoeker werkt ze voor het Nationaal Holocaust Museum waar ze o.a. de audiovisuele onderdelen in het museum ontwikkelt en tentoonstellingsteksten en scripts schrijft.

Opgegroeid met een Zweeds-Finse moeder, Nederlandse pleegvader en een Senegalese vader is internationaliteit en diversiteit een belangrijk deel van haar identiteit. Tijdens haar studie geschiedenis ging zij volledig op in verhalen uit de Middeleeuwen en studeerde af als mediëvist. Daarna is zij zich steeds meer gaan toespitsen op de Holocaust, met name als filmonderzoeker. Astrid is ook actief in projecten om diversiteit in de media te promoten en kinderen en jongeren te onderwijzen over de Holocaust, mensenrechten en moderne conflicten. Bij de Anne Frank Stichting zette Astrid educatieve projecten op voor kinderen en jongeren. Hier vertelde ze niet alleen het verhaal van Anne Frank, maar besprak zij ook vooroordelen en conflicten die vandaag de dag bestaan.
Astrid is een echte verhalenverteller. In 2017 kwam Astrids eerste kinderboek uit, De brieven van Mia (ROSE stories) en in 2021 Noem geen namen (Luitingh Sijthoff). Samen met Studio Noodzaak ontwikkelde Astrid de documentaireserie Project Ongehoord, die zij ook presenteerde. In de 10-delige afleveringen, ontdekken de jongeren verhalen van de Holocaust en reflecteren hierop vanuit hun leven nu.

Via boeken, film, educatie of onderzoek: Astrid wil door verhalen uit het verleden en heden aan het licht te brengen, de complexiteit van de wereld toegankelijker maken voor een breed publiek. Astrid spreekt Nederlands en vloeiend Engels. Vanuit wetenschappelijke, educatieve achtergrond, kan zij zich makkelijk een divers scala aan onderwerpen eigen maken. Ze is goed in het overbrengen van verhalen en informatie voor jongeren, maar kan zich ook richten op een volwassen publiek en makkelijk complexe materie eigen maken. Vanuit haar achtergrond als tekstschrijver en onderzoeker kan ze zelf ook verdiepende programma’s vormgeven en meedenken in het schrijven van presentatieteksten.