info@talentkitchen.nl 020 - 808 6000

Sinan Can

Sinan Can

Sinan Can is programmamaker, onderzoeksjournalist en documentairemaker bij BNNVARA.  Begin 2019 was Sinan te zien als deelnemer van het programma Wie Is De Mol. Hij is daarnaast geregeld als deskundige te zien bij diverse talkshows zoals Pauw, Jinek, DWDD en RTL Late Night om te praten over oa internationale conflicten, vluchtelingenproblematiek,  het Midden-Oosten, Turkije en terreur.

Na zijn studie journalistiek in Tilburg werkte Can respectievelijk voor CNN Turk in Istanboel, De NMO en de NTR. Na het opdoen van deze uiteenlopende ervaringen werkte hij zes seizoenen achter elkaar voor het onderzoeksprogramma Zembla van de VARA, waarmee hij voor één aflevering zelfs de onderzoeksjournalistieke prijs De Loep wint. Vanaf 2011 maakt Can documentaireseries voor BNNVARA. In 2011 verschijnt Tien Jaar Na 9/11, in 2013 de serie Uitgezet waarmee hij de Clara Wichmann Penning wint, in 2015 Bloedbroeders waarin hij de Armeense genocide onderzoekt en genomineerd wordt voor de IDA Awards in Los Angeles. In 2016 verschijnt zijn drieluik De Arabische Storm over de gevolgen van de Arabische Lente en tevens de serie Onze missie in Afghanistan. In 2017 maakt hij het tweeluik In het spoor van IS waarmee hij genomineerd wordt voor de Zilveren Nipkowschijf en in 2018 portretteert hij de ellende van kinderen van jihadgangers in De verloren kinderen van het kalifaat.  Voor zijn televisiewerk ontvangt Sinan in 2016 de ereprijs Journalist voor de Vrede.

Naast zijn televisiewerk schrijft Sinan ook achtergrondverhalen en boeken bij zijn series. Zo publiceert hij bij twee documentaireseries: Bloedbroeders (UnieboekSpectrum) en De Arabische Storm (Lebowski).

Sinan Can als spreker

Sinan wordt veelal gevraagd voor het geven van lezingen. In verband met zijn series gemaakt in diverse oorlogsgebieden wordt hij vooral gevraagd om te spreken over de internationale conflicten, vluchtelingen, Midden-Oosten, Turkije en terreur. Hij heeft tijdens opnames veel verschillende heftige, maar ook mooie momenten beleefd maar ook groot en klein verdriet gehoord. Hij spreekt geregeld met grote passie over deze interessante, bijzondere en soms heel zware onderwerpen op universiteiten, ministeries, festivals, middelbaren scholen en symposiums.