info@talentkitchen.nl 020 - 808 6000

Eva Jinek

Eva Jinek

Eva Jinek is journalist en presentatrice en vanaf januari iedere werkdag rond de klok van elf te zien met haar talkshow Jinek, waarin ze in een ongedwongen sfeer en met een doortastende journalistieke aanpak met haar gasten de actualiteiten doorneemt. Samen met Beau van Erven Dorens zullen zij ieder een aantal maanden voor hun rekening nemen. Eva won in 2018 de prestigieuze Sonja Barend Award en in 2017 mocht ze al een TV beeld voor beste presentator en de Zilveren Televisie Ster in ontvangst nemen en werd ze benoemd tot omroepvrouw van het jaar 2017.

De in Tulsa, Oklahoma, geboren Eva groeide op in Washington DC en woont sinds haar elfde in Nederland. Ze studeerde Amerikaanse geschiedenis aan de Universiteit Leiden. In 2016 ging Eva voor De Verenigde Staten van Eva terug naar haar geboorteland. In de documentaireserie maakte ze, in aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016, een roadtrip van de west- naar de oostkust en probeerde ze door haar reis Amerikanen beter te begrijpen en te ontdekken wat er nog over is van het land waar ze ooit geboren werd en opgroeide. Voor het tweede seizoen in 2017 ging ze terug en volgde Jinek gedurende het eerste jaar van President Trump een aantal gewone Amerikanen, zowel voor- als tegenstanders van Trump. Daarbij vroeg ze hen wat er sinds zijn komst veranderd is in Amerika.

Eva’s carrière begon na haar studie op de buitenland redactie van de NOS. In 2008 werd ook haar talent voor de camera ontdekt en zo presenteerde ze het NOS Journaal en verschillende actualiteitenrubrieken. Eva Jinek deed verslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen in samenwerking met Philip Freriks en verzorgde de centrale presentatie tijdens de daaropvolgende inauguratie van Barack Obama.

In 2011 ging Jinek aan de slag bij WNL. Dit markeerde voor haar het einde van een 7-jarig dienstverband bij de NOS. Bij WNL presenteerde ze haar eigen talkshow, Eva Jinek op zondag, en in samenwerking met Merel Westrik Vandaag de dag. Daarnaast schreef Eva Jinek wekelijks voor de weekendbijlage van de Telegraaf en presenteerde ze ook het radioprogramma Met het oog op morgen. In 2013 maakte ze de overstap naar haar huidige omroep KRO-NCRV, waar ze programma’s als Eén op Eén maakte samen met Sven Kockelmann en Brandpunt Profiel waarin ze van verschillende hoofdpersonen, zoals Hilary Clinton en Humberto Tan, een portret schetste. In 2017 presenteerde ze samen met Jeroen Pauw Pauw & Jinek: De Verkiezingen in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen. In 2019 werd bekend gemaakt dat Eva de overstap naar RTL zou maken.

Eva Jinek als dagvoorzitter

Eva Jinek weet haar veelzijdigheid ook te vertalen naar de rol van dagvoorzitter. Eva is scherp en neemt echt de leiding in handen, maar met flair. Eva weet haar brede kennis door haar journalistieke achtergrond op de juiste manier in te zetten.

www.evajinek.kro-ncrv.nl